BERLIJN - Een plotseling ingelaste veiligheidsinspectie van tientallen Duitse ICE-hogesnelheidstreinen heeft zaterdag tot overlast geleid voor duizenden treinreizigers in de Bondsrepubliek. Vervangende treinen waren vaak overvol en kampten met vertragingen.

Ruim dertig verbindingen vielen uit, meldden Duitse media. Ook voor de komende dagen worden problemen verwacht. De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) stelde dat de uitval van een deel van de ICE-vloot niet tot "grotere storingen'' had geleid.

Op de meeste trajecten verliep het vervoer grotendeels volgens het spoorboekje, benadrukte een woordvoerder. DB waarschuwde reizigers zondag echter vroeg te vertrekken en tot 's avonds laat de trein te mijden.

DB zag zich genoodzaakt tientallen ICE's onmiddellijk te laten inspecteren nadat tijdens een routinecontrole in de as van een ICE een scheurtje was geconstateerd. Ongeveer zeventig ICE's van het type T werden uit de dienstregeling geschrapt omdat de veiligheid niet kon worden gewaarborgd.

Deze ICE-T's, die sinds 1999 rijden, kunnen scheef hangen in bochten, zoals motorrijders. Daardoor behouden de treinen ook op bochtige trajecten een hoge snelheid.

Inspecties

De afgelopen weken waren al inspecties ingelast van andere types ICE, zoals de ICE-3 die onder meer tussen Amsterdam en Frankfurt pendelt. Volgens een woordvoerder van de NS hadden de problemen in Duitsland geen gevolgen voor de Nederlandse dienstregeling.

Pro Bahn

De Duitse treinreizigersbond Pro Bahn toonde begrip voor de extra controles door DB, ondanks de gevolgen voor de passagiers: "In het belang van de veiligheid moet alles worden gedaan'', aldus de voorzitter. In juni 1998 stierven 101 mensen door de ontsporing van een Duitse ICE, het ernstigste ongeval met een hogesnelheidstrein tot nu toe op de wereld.

Ontsporing

De ingelaste keuring van de assen begon na de ontsporing van een ICE-trein bij het station van Keulen in juli dit jaar. Een van de assen onder de trein bleek te zijn gebroken.

Bij het onderzoek naar de oorzaak van de asbreuk kreeg DB onvoldoende medewerking van de fabrikanten Siemens, Alstom en Bombardier, aldus de directeur van DB, Hartmut Mehdorn. "Wij zijn afhankelijk van garanties die 100 procent betrouwbaar dienen te zijn'', aldus Mehdorn in Duitse media. De directeur verweet de treinfabrikanten eerder al "ondeskundigheid''.

DB onderzoekt inmiddels of er stappen kunnen worden ondernomen tegen het consortium van producenten. Als blijkt dat de problemen met de assen te wijten zijn aan een productiefout, dan zal DB een schadevergoeding gaan eisen. Hoe groot de schade is, zou nu echter nog niet zijn vast te stellen.

Volgens Mehdorn weigert het consortium precies aan te geven om de hoeveel kilometer de assen moeten worden geïnspecteerd. Ook zouden zij pas over vier tot zes weken willen aangeven hoe duurzaam de onderdelen zijn. De drie treinbouwers spreken de aantijgingen tegen.