AMSTERDAM - Ook Nederlandse aandeelhouders van Fortis kunnen aanspraak maken op een compensatiefonds dat België heeft opgericht. Dit blijkt uit een e-mail die internetbroker Alex heeft verstuurd aan zijn klanten die aandelen Fortis in bezit hebben.

Eerder leek er sprake van te zijn dat alleen Belgen uit het fonds zouden kunnen putten. In de e-mail staat echter dat ook mensen met een andere EU-nationaliteit aanspraak kunnen maken op compensatie.

Het fonds wordt opgebouwd uit geld dat de Belgische staat verdient met haar deelneming in de Franse bank BNP Paribas.

Vergoeding

De aandeelhouders krijgen een vergoeding per aandeel van maximaal 8,96 euro. Uitbetaling zal pas in juli 2014 plaatsvinden. Aan compensatie zijn nog wel enkele voorwaarden verbonden.

De regeling geldt alleen voor beleggers die op 1 juli 2008 aandelen in handen hadden. Verder wordt per persoon voor maximaal 5000 aandelen gecompenseerd.

Fortis

Het beursgenoteerde Fortis werd begin oktober sterk ingekrompen. De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten, terwijl de Belgische en Luxemburgse tak werden overgenomen door BNP Paribas.

België kreeg bij deze laatste transactie 11,6 procent van de Franse bank in handen. Nadat de verkopen waren afgerond lag de handel in het aandeel enkele dagen stil. Bij heropening kelderde de koers.