AMSTERDAM - De olieprijs is vrijdag opnieuw sterk gedaald. Vrees voor economische recessie weegt zwaarder dan het besluit van de organisatie van olie-exporterende landen OPEC om de productie terug te schroeven.

De future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange $3,69 of 5,4 procent lager op $64,15. Eerder op de dag werd een dieptepunt van $62,65 per vat genoteerd.

Olieprijs

De olieprijs is inmiddels met zo'n $80 gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van juli dit jaar. De snelle terugval van de olieprijs - na een bijna even snelle stijging - bracht oliekartel Opec ertoe een noodvergadering te beleggen in Wenen.

Daar werd besloten het productieplafond van 28,8 miljoen vaten per dag met ingang van 1 november te verlagen met 1,5 miljoen vaten.

Instorting

De 'dramatische instorting' van de olieprijs brengt investeringen in het ontginnen van nieuwe olie in gevaar, aldus de organisatie.

Desondanks daalde de olieprijs verder. Handelaren richten zich op vooruitzichten van zwakkere consumptiegroei, nu de wereldeconomie aan de rand van een recessie staat.

Analist

"De vraag in de VS is vrij abrupt ingezakt", zei analist Bart Melek van BMO Capital Markets. "De markt is bezorgd dat wat nu in de VS gebeurt, ook het geval is op andere plekken in de wereld" zoals China, India en andere opkomende economieën die in de afgelopen jaren veel extra vraag naar olie veroorzaakten.

De daling van de olieprijs loopt parallel met de mondiale aandelenmarkten, die vrijdag verder wegzakten op aanzwellende signalen dat de economie onderuit gaat.

"De handel is gewoon overweldigd door dit thema van minder vraag", aldus Jim Ritterbusch van Ritterbusch & Associates in Galena in Illinois.

"We zien de aandelenmarkten wereldwijd kelderen terwijl de dollar blijft stijgen tegenover de euro. Dat overheerst de impact van de productieverlaging van OPEC", aldus Ritterbusch.