AMSTERDAM - DSM is vrijdag op de effectenbeurs afgestraft, nadat het chemieconcern had aangegeven dat de winst dit jaar bij die van vorig jaar zal achterblijven. Het fonds drukte op de AEX-index in Amsterdam, die 2,01 punten (0,64 procent) verloor naar een stand van 310,01 punten. De markt volgde samen met de andere Europese effectenbeurzen het verlies op Wall Street donderdag.

Beursstemming (video): Olie en DSM drukken Damrak
DSM en Koninklijke verliezen beiden terrein na de presentatie van hun halfjaarcijfers.

Beursjournaal (video): sombere voorspelling DSM.
Winst Q2 daalt volgens verwachting, outlook Q3 valt tegen. Verder: Delft Instruments lijdt boekverlies.

DSM stond na een uur handel 6,8 procent lager op 38,75 euro. Het concern zegt in moeilijke marktomstandigheden te verkeren en gaat daarom vijfhonderd banen extra schrappen. Het sentiment voor de Europese chemiesector liep ook een deuk op door verliescijfers van het Franse Rhodia, dat in de tweede helft van dit jaar geen verbetering verwacht. Akzo Nobel daalde bijvoorbeeld 1,5 procent.

Voor de derde dag op rij behoorde Ahold tot de grote verliezers op het Damrak doordat optiespeculanten het supermarktconcern lijken te achtervolgen. Ahold werd in de groep AEX-dalers alleen voorbijgestreefd door DSM en verloor 4,14 procent.

Zwaargewicht Koninklijke Olie daalde bijna 3 procent. Donderdag was het aandeel nog stabiel gebleven na de publicatie van de kwartaalcijfers, maar beleggers beginnen zich zorgen te maken over de winstgevendheid. Bovendien stopt het olieconcern met het terugkopen van aandelen.

Post- en logistiekbedrijf TPG was de grootste AEX-winnaar met een plus van 1,25 procent op 16,15 euro. Andere stijgers waren Van der Moolen, Heineken en Unilever.

In de rest van Europa noteerden de belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verliezen tussen 0,4 procent en 0,9 procent. Volkswagen was in Frankfurt de sterkste stijger in de DAX, ondanks een forse winstval in het tweede kwartaal. Beleggers hadden nog slechtere cijfers verwacht, aldus handelaren. Farmacieproducent Roche daalde in Zürich bijna 1 procent door een kostbaar licentieavontuur in de Verenigde Staten.

In de Europese valutahandel stond de euro weer wat hoger dan donderdagmiddag. De munteenheid kostte rond het middaguur 1,1490 dollar tegen 1,1435 de voorgaande dag.

Euro

De euro kwam donderdag onder druk te staan nadat gunstige cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten waren gekomen. In ponden sterling bleef de euro staan op 0,7100 pond.