DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën verlaagt de successierechten. Het maximale tarief voor belasting op erfenissen gaat voor naaste verwanten als partners en kinderen omlaag van 27 procent naar 20 procent.

Dat heeft de bewindsman vrijdag aangekondigd na een besluit hierover in de ministerraad. Het toptarief voor verwanten zoals neven, nichten en vrienden daalt van de huidige 68 procent belasting naar 40 procent.

De belastingverlaging zal de schatkist 235 miljoen per jaar kosten. De Jager wil een deel daarvan terugverdienen door maatregelen tegen het ontwijken van belasting zoals het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen.

Dat moet jaarlijks 160 miljoen euro opleveren.

Vrijstelling

Verder wordt het successierecht eenvoudiger en daalt het aantal verschillende belastingtarieven van 28 naar vier. De tarieven die gelden voor partners en kinderen met erfenissen boven de vrijstelling, zijn: 10 procent belasting over de eerste 125.000 euro en 20 procent over het restant. Bij anderen geldt 30 procent over de eerste 125.000 en 40 procent over de rest.

Door de aanpassingen zullen volgens De Jager flink minder mensen belasting hoeven te betalen over erfenissen die ze krijgen. Vooral door het verhogen van de vrijstelling betalen volgens hem "nog maar" vijfhonderd partners successiebelasting en een kwart minder kinderen.

De staatssecretaris hoopt dat zijn wetsvoorstellen in de eerste helft van volgend jaar in de Tweede Kamer worden behandeld, zodat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 kunnen gelden.

Weinig gevolgen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verwacht voor de notarissen weinig gevolgen van de belastingverlaging. Qua werkzaamheden of aantal afwikkelingen van erfenissen zal er niet veel veranderen, aldus een woordvoerder van de KNB in een reactie.