NEW YORK - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een omvangrijke nieuwe kredietfaciliteit opzetten voor opkomende economieën die worden getroffen door de kredietcrisis. Dat meldde The New York Times vrijdag op basis van bronnen binnen het fonds.

De nieuwe faciliteit moet opkomende economieën van dollars voorzien nu de internationale geldmarkten op slot zitten en buitenlandse investeringen opdrogen. Veel van de opkomende landen hebben grote schulden in buitenlandse valuta.

Die worden steeds duurder omdat de eigen munt in hoog tempo minder waard wordt. Het gaat daarbij om landen als Turkije, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië en de Baltische staten.

Kredietlijn

Voor de nieuwe kredietlijn zou het beschikbare kapitaal van het IMF met hulp van centrale banken fors moeten worden verhoogd. Het fonds heeft momenteel ruim 200 miljard dollar beschikbaar om uit te lenen.

Japan en verschillende olieproducerende staten zouden bereid zijn aan het nieuwe fonds bij te dragen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf aan het idee "serieus" te bestuderen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.