DEN HAAG - De particuliere bosbouw in Nederland was vorig jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar winstgevend. Boseigenaren maakten in 2007 gemiddeld 47 euro winst per hectare bos.

Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerde cijfers van onderzoeksinstituut LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit.

De onderzoekers bekeken de opbrengsten van boseigenaren die vijf of meer hectare bos exploiteren. Tussen 2001 en 2005 leden boseigenaren gemiddeld nog 63 euro verlies per hectare bos.

In 2006 was voor het eerst sprake van winst door stijgende houtprijzen. Toen leverde een hectare bomen 9 euro op. In 2007 steeg dat bedrag dus naar 47 euro.

Subsidies

De winst is ook te danken aan subsidies, stelt het LEI. Verder slaagden particuliere boseigenaren erin de kosten van de bosexploitatie nagenoeg gelijk te houden, ondanks de toegenomen vraag naar hout.

Het oppervlakte van de gemiddelde boseigenaar meet 45 hectare. De prijs van hout is in Nederland sinds afgelopen voorjaar licht dalende.

De komende maanden kan de wereldwijde kredietcrisis de houtprijs nog verder onder druk zetten, aldus de onderzoekers. Dalende waterschapsbelastingen werken weer in het voordeel van bosbouwers.