BRUSSEL - Enkele uren voor de nationalisering van Fortis is aan tweeduizend medewerkers van Fortis Investment Management (FIM) een bonus toegekend. Volgens de bank was dit om te voorkomen dat ze zouden vertrekken.

Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard vrijdag.

Het comité dat de bonussen toekent, kwam op 5 oktober bijeen op het moment dat de Belgische regering midden in de verkooponderhandelingen met BNP Paribas zat. Enkele uren later werd Fortis door de staat overgenomen.

Overleg

De bonussen werden toegekend zonder overleg met de Belgische overheid. Eerder werden er volgens De Standaard al bonussen toegekend aan de subtop van Fortis Nederland. Dit gebeurde vlak nadat de Beneluxlanden ieder een belang van 49 procent in de Fortis-Bank in hun land namen.

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft eerder gezegd scherp te zullen letten op de beloning van de bestuurders in Nederland.

Toezegging

Volgens Fortis zijn de toegekende bonussen voor de werknemers van FIM niet nieuw. "De werknemers kregen de toezegging dat ze de opgespaarde bonus voor de periode die ze al gewerkt hebben, zullen krijgen",zegt Fortis-woordvoerster Hilde Junius vrijdag.

"Bij Fortis Investment wordt elke maand een bepaald percentage van de winst in een bonuspot gestoken", aldus Junius. In maart worden de bonussen dan verdeeld.

Bij FIM werken 1800 mensen in 25 landen. In België telt FIM driehonderd medewerkers.