PARIJS - Air France-KLM heeft vrijdag een winstwaarschuwing gegeven. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep liet weten dat het erg moeilijk zal worden de voor dit jaar voorspelde operationele winst van 1 miljard euro te halen.

De sterk verslechterde economische omstandigheden drukken de vraag naar luchtvervoer, aldus Air France-KLM.

De luchtvaartmaatschappij kondigde een nieuw plan aan om kosten te besparen. Het wil de komende tijd minder investeren dan het van plan was, maar gaf geen financiële details.

De capaciteit van Air France en KLM samen groeit zowel in het komende winterseizoen als in de zomer van volgend jaar met 1 tot 2 procent. Dat is minder dan was voorzien.

Zwarte cijfers

Air France-KLM verwacht in het lopende boekjaar, dat loopt tot en met maart 2009, wel ruimschoots in de zwarte cijfers te blijven. Maar dan moeten de marktomstandigheden niet in hetzelfde tempo verslechteren als de afgelopen weken het geval was.

Op 15 september zei topman Jean-Cyril Spinetta nog dat het winstdoel van 1 miljard euro niet in gevaar was.

Olieprijs

De luchtvaartsector maakt een lastige periode door. De olieprijs bereikte afgelopen zomer een recordstand van 147 dollar per vat, waardoor bedrijven hun brandstofrekening explosief zagen stijgen.

Ondernemingen die dit dachten te ondervangen door brandstof in te kopen op de termijnmarkt, zagen die investeringen de laatste tijd snel in waarde dalen doordat de olieprijs binnen drie maanden ruimschoots halveerde.

Vooruitzichten

Tot overmaat van ramp zijn de economische vooruitzichten een stuk somberder geworden door de sterke verdieping van de kredietcrisis de afgelopen weken.

Verwacht wordt dat zowel consumenten als bedrijven de hand op de knip zullen houden. Daardoor moeten luchtvaartmaatschappijen rekening houden met een daling van zowel het aantal vakantiegangers als het aantal zakelijke reizigers.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.