AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën weigert zich vast te leggen op een vorig jaar gemaakte afspraak tussen de vakbonden en het bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis dat er bij Fortis Bank Nederland en ABN Amro in Nederland niet meer dan 7.800 banen verdwijnen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van uitspraken van bestuurders bij de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie.

De vakbonden deden hun uitspraken donderdag na afloop van een bespreking met Bos. De bonden vroegen de minister om een herbevestiging van hun overeenkomst met het consortium dat er bij ABN Amro en Fortis geen gedwongen ontslagen vallen. Ook wilden ze maximering van het aantal te schrappen arbeidsplaatsen tot 7.800 in Nederland.

Geen garanties

Volgens bestuurder Carla Kiburg van FNV Bondgenoten zei Bos dat hij geen garanties kan geven, nu zijn ministerie alle mogelijke toekomstscenario's van het door de Staat genationaliseerde ABN Amro en Fortis Nederland onderzoekt. Wel stelde de minister volgens Kiburg oog te hebben voor werknemersbelangen.

Bos wil eind november met een toekomstvisie en een strategie voor beide banken komen. "We kijken wel heel serieus naar wat de bonden en ook de ondernemingsraden van Fortis en ABN Amro gisteren aandroegen", laat Bos via een woordvoerder weten.

Volgens de minister hebben garanties een grote 'impact'. 'We moeten kijken welke invloed dat heeft op de organisatie en op de medewerkers. We kijken nu eerst wat het beste is voor ABN en Fortis en nemen daar de tijd voor.'