ROTTERDAM - Werkgevers en werknemers in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland nemen juridische stappen tegen verzekeraar Aegon en Stichting Optas in het slepende confict over pensioengelden.

De Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de Vervoer- en Havenbedrijven (BPVH) heeft dat donderdag bekendgemaakt. De procedures worden in gang gezet, omdat een poging van CDA-prominent Elco Brinkman om het conflict op te lossen is mislukt.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) had de oud-politicus begin juni gevraagd om te bemiddelen. Maar Brinkman maakte donderdag bekend geen mogelijkheden te zien om "tot een vergelijk te komen'' tussen de partijen.

Verkoop

Sinds de verkoop van het havenpensioenfonds Optas aan Aegon vorig jaar liggen betrokken werkgevers en vakbonden overhoop met de twee instellingen. De verzekeraar zou pensioengelden oppotten.

Ondertussen wil de Stichting Optas, tot onvrede van de sociale partners, met de opbrengsten uit de verkoop van het fonds sociale en culturele projecten financieren.

BPVH

Volgens voorzitter Ton Jansen van de BPVH is de omvang van het gespaarde vermogen onlangs door onder meer getuigenverhoren voor de rechter pas goed duidelijk geworden. Eerder leek het nog te gaan om een bedrag van 768 miljoen euro.

Via een jaarrekeningenprocedure bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam willen werkgevers en werknemers afdwingen dat het geld alsnog wordt gebruikt voor de pensioenen in de havens.

Verder begint de BPVH volgende week juridische stappen tegen het bestuur van de Stichting Optas. Deze wil tot onvrede van de sociale partners met de 1,3 miljard euro opbrengst die is opgehaald met de verkoop van het pensioenfonds aan Aegon, sociale en culturele projecten in Rotterdam en Amsterdam financieren.

Jansen wijst erop dat door de economische omstandigheden havenwerkers begin volgend jaar een bericht krijgen dat hun pensioen minder wordt. "Dat is natuurlijk onverteerbaar als je weet dat ondertussen bij Aegon en Optas zulke grote zakken met geld staan'', stelt hij.