AMSTERDAM - De doelstelling om de werkdruk voor alle gezinsvoogden bij de Bureaus Jeugdzorg voor het eind van dit jaar te verlagen wordt niet gehaald.

Dertig procent van de gezinsvoogden heeft dan nog steeds meer dan zeventien kinderen onder zijn hoede. Dat zegt brancheorganisatie MOgroep Jeugdzorg donderdag.

De doelstelling wordt niet gehaald door krapte op de arbeidsmarkt en een toegenomen vraag naar jeugdzorg, legt een woordvoerder uit. Door geruchtmakende zaken zoals de dood van de peuter Savanna in 2004 ontstond een roep om verbetering.

Afspraken

In de loop van 2006 werden afspraken gemaakt om alle bureaus volgens de zogenoemde deltamethode te laten werken. Dat betekent dat het aantal kinderen per voogd niet boven de zeventien uitkomt.

Dat moest voor eind dit jaar geregeld zijn, maar naar verwachting wordt dat nu pas halverwege volgend jaar.

Amsterdam

De MOGroep Jeugdzorg zegt bezorgd te zijn over de situatie in Amsterdam. Woensdag bleek uit een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg dat kinderen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam onnodig risico lopen.

Door het hoge verloop van het personeel zou geen structuur kunnen worden opgebouwd waarin de risico's voor kinderen worden beperkt. In Amsterdam werkt nog maar veertig procent volgens de deltamethode, terwijl dat landelijk zeventig procent is.

Volgens de woordvoerder zijn er verder geen regio's waar de invoering van de deltamethode net ver achterloopt als in Amsterdam.