UTRECHT - Als de directie van de Bijenkorf niet voor zaterdag 18.00 uur ingaat op de cao-eisen van FNV Bondgenoten, volgen er vanaf maandag acties bij het warenhuis.

Dat heeft de vakorganisatie donderdag laten weten. De bond wil onder meer een hogere loonsverhoging dan de Bijenkorf biedt en wil af van wat ze noemt "verslechteringen" in de cao.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst bij het luxe warenhuis lopen al vanaf februari. Zicht op een oplossing is er nog niet.

Tijdens de uitverkoopactie Drie Dwaze Dagen van begin oktober hield FNV Bondgenoten al publieksvriendelijke acties bij de Bijenkorf. De vakbond denkt nu onder meer aan werkonderbrekingen.

Verslechteringen

De verslechteringen waarover de FNV over rept gaan over de inzetbaarheid van het personeel. Volgens vakbondsbestuurder Henk van de Ploeg wil de Bijenkorf dat het personeel voortaan altijd oproepbaar en beschikbaar is.

"Ze ontkent daarmee dat het personeel ook nog een privéleven heeft", aldus Van de Ploeg. "Alle bescherming die een cao biedt wat betreft werktijden, zoals het aantal koopzondagen, koopavonden en werken op zaterdag, valt weg."

Acties

De acties die na het verlopen van het ultimatum volgen, zijn in hoofdzaak ludiek en verstoren de verkoop niet, meldt de bond. De eerste protesten hebben maandag plaats bij de vestiging Groningen en vervolgens donderdag in Rotterdam.