AMSTERDAM - Pensioenfondsen in Nederland moeten flink interen op hun reserves door de beurscrisis. Dekkingsgraden, de mate waarin fondsen aan hun pensioenverplichtingen kunnen voldoen, zijn in het derde kwartaal fors gedaald.

Pensioenreus ABP, dat 2,7 miljoen klanten telt, zag zijn dekkingsgraad dalen van 132 tot 118 procent. Het beheerd vermogen van het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren ging met 10 miljard euro omlaag tot 195 miljard euro. Het fonds heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld dat de dekkingsgraad is gedaald tot onder de voor het fonds vereiste 125 procent en komt met een herstelplan om de dekkingsgraad weer op pijl te brengen.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn, voorheen bekend als PGGM, zag zijn dekkingsgraad dalen van 143 procent tot 126 procent. De daling heeft mogelijk gevolgen voor de indexering. Het bestuur beslist in december of het deelnemers volledig compenseert voor inflatie. Het beheerd vermogen ging omlaag met ruim 4 miljard euro tot 81,9 miljard euro. Zorg en Welzijn heeft 2,1 miljoen deelnemers.

Herstelplannen

In de metaalsector vielen de dekkingsgraden van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) terug naar respectievelijk 116 en 112 procent. Beide pensioenfondsen moeten ook herstelplannen indienen. Ze waarschuwden dat de slechte resultaten gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de premies. De twee hebben samen bijna 2 miljoen deelnemers.

Verder zag het pensioenfonds van logistiek concern TNT en daaraan gelieerde ondernemingen zijn dekkingsgraad dalen van 134 naar 115 procent. Het fonds heeft 94.500 deelnemers.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.