BARNEVELD - Het softwarebedrijf Baan Company en enkele oud-bestuurders van de onderneming willen een schikking treffen met Amerikaanse beleggers. De beleggers procederen al sinds 1999 tegen de onderneming, omdat zij zich misleid voelen. Het gaat om een bedrag van 32,5 miljoen dollar. Een Amerikaanse rechtbank moet de schikking nog goedkeuren.

De behandeling over de schikking heeft plaats in het najaar van , zo bleek donderdag uit documenten van betrokken advocaten. Mocht de schikking worden goedgekeurd dan wordt de 32,5 miljoen dollar na aftrek van (advocaat-)kosten verdeeld onder de beleggers. Het is de grootste schikking ooit van een Nederlands bedrijf aan boze beleggers.

'class action'

De Amerikaanse beleggers stapten naar de rechter in een zogeheten 'class action' omdat ze vonden dat Baan het publiek had misleid. Verder was de vordering gebaseerd op beursfraude en aandelenhandel met voorkennis. Baan liet dochters software inkopen en vervolgens weer verkopen aan andere dochterbedrijven. Zo werden de resultaten kunstmatig opgepompt. Toen deze manier van werken naar buiten kwam, stortte de koers van de onderneming in elkaar, evenals de winst.

Onder de bestuurders die meedoen aan de schikking zit ook Klaas Wagenaar. Hij was destijds tijdelijk de financiële man bij Baan en is sinds enkele maanden de financieel topman van automatiseringsbedrijf Getronics. Verder zitten oud-bestuurders Jan Baan en Tom Tinsly daar ook bij. De partijen willen schikken zonder erkenning van enige aansprakelijkheid.

Hoop

Ook Nederlandse beleggers hebben Baan en oud-bestuurders van het bedrijf aangeklaagd. "Ik heb hoop", zegt Rien van Hoeven van Stichting De Keursteen. Namens 750 Nederlandse en 1000 Duitse beleggers spande de stichting een rechtszaak aan. "Als het in de Verenigde Staten geregeld wordt, kan het hier ook geregeld worden."

Van Hoeven vindt het jammer dat het niet tot een veroordeling is gekomen in de VS. "Met een veroordeling heb je een handvat." De procedure in Nederland kan pas volgend jaar maart verder. De rechter wilde volgens Van Hoeven eerst afwachten hoe de rechtszaak in Amerika zou verlopen.

Cooksley

De Amerikaan G. Cooksley wordt de nieuwe directeur van Baan Company. Hij was tot voor kort vice-president van SSA Global Technologies, het moederbedrijf van Baan.

Laurens van der Tang (38), de huidige directeur van Baan, stapt per 1 augustus op. Hij werkte ongeveer zeventien jaar voor het softwarebedrijf. In het jaar 2000 werd hij de grote baas. Het is nog niet duidelijk wat hij gaat doen.