NEW YORK - De olieprijs is woensdag meer dan 7 procent gedaald tot het laagste niveau sinds medio 2007. De Amerikaanse olievoorraden bleken onverwacht scherp te zijn gestegen, wat gezien wordt als een teken van een afzwakkende vraag.

Op de termijnmarkt bracht een vat lichte Amerikaanse olie van 159 liter woensdagavond 66,75 dollar op. Analisten menen dat de olieprijs nog verder omlaag kan omdat de vraag nu echt lijkt te lijden onder een verminderde economische activiteit in de Verenigde Staten, met afstand 's werelds grootste consument.

De Amerikaanse strategische olievoorraad nam vorige week met 3,2 miljoen vaten toe, zo bleek uit cijfers van de regering. Analisten rekenden gemiddeld op een stijging met 2,6 miljoen vaten.

Recessie

De olieprijs bereikte in juli nog een hoogterecord van ruim 147 dollar per vat. Sindsdien is de prijs evenwel ruimschoots gehalveerd door vrees voor een mogelijk wereldwijde recessie. De vraag naar olie neemt doorgaans af als de economie krimpt.

De organisatie van olie-exporterende landen, de OPEC, komt later deze week bijeen. Mogelijk besluitten de lidstaten tot een verlaging van de productie om de prijs op te drijven. Maar veel marktvorsers geloven niet dat een productieverlaging zal opwegen tegen de verwachte daling van de vraag.