AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. De meeste graadmeters stonden regelmatig op verlies, maar rond het middaguur stonden alle beurzen positief doordat verscheidene bedrijven, onder meer KLM, het Duitse Siemens en het Taiwanese TSMC, ondanks de barre wereldeconomie beter dan verwacht hebben gepresteerd.

Beursstemming (video): Ahold verliest op speculaties koersval.
KLM wint op meevallende verliescijfers, AEX vlak, net als andere Europese beurzen.

Beursjournaal (video): Kon. Olie wint op sterke kwartaalwinst.
Verder: Kwartaalverlies KLM valt mee, Fugro krijgt miljoenenorder uit Rusland, Telegraaf studeert op zondagskrant.

In Amsterdam nam het aantal kopers vooral toe na de bekendmaking van kwartaalcijfers van Shell. De AEX-index stond na drie uur handel 0,85 procent hoger op 309,07 punten. Dat is een winst van ,64 punten. De beursindices in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden zelfs winsten van meer dan 1 procent.

Shell steeg 0,8 procent. Het Nederlands-Britse olieconcern maakte tijdens de handel bekend dat het tweede kwartaal is afgesloten met een nettowinst van 2,8 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

KLM

KLM ging 1,9 procent omhoog naar een koers van 8,44 euro, doordat de luchtvaartmaatschappij over het afgelopen kwartaal een kleiner verlies heeft geleden dan verwacht. KLM draaide een nettoverlies van 54 miljoen euro. Vorig jaar maakte het bedrijf in de periode april-juni nog een winst van 11 miljoen euro. De rode cijfers zijn vooral te wijten aan de Golfoorlog en de longziekte SARS.

Ahold was net als woensdag de grootste verliezer. De waarde van het aandeel daalde 3,05 procent. Beleggers anticiperen op een flinke daling van de koers in de komende maanden.

De technologiesector deed het relatief goed op de AEX met een winst van 2,8 procent voor chipmachineproducent ASML. Philips steeg ,1 procent. De twee bedrijven werden gesteund door een hoger dan verwachte winst in het tweede kwartaal van de Taiwanese chipfabrikant TSMC, waarin Philips een belang heeft van 25 procent.

De fondsen kregen ook bijval van concurrent Siemens. De Duitse technologiegigant presenteerde kwartaalresultaten die boven de verwachtingen van analisten uitkwamen. Siemens was bovendien hoopvol over de rest van het jaar.

De autosector verloor terrein doordat Peugeot een flinke winstdaling bekendmaakte. Peugeot was daardoor een van de grootste verliezers in Parijs, evenals Renault.

In de Europese valutahandel belandde de euro even boven de 1,15 dollar, maar de munteenheid zakte aan het einde van de ochtend terug tot 1,1480 dollar. Dit is nog altijd een stijging ten opzichte van de 1,1455 woensdagmiddag.

Euro

De euro profiteert nog steeds van opmerkingen van een bestuurder van het Amerikaanse centralebankenstelsel dat het renteniveau in de Verenigde Staten zelfs naar 0 procent kan. De dollar raakte daardoor uit de gratie. In ponden sterling ging de euro van 0,7120 naar 0,7140.