AMSTERDAM - De Telegraaf gaat mogelijk ook op zondag verschijnen. De grootste krant van Nederland onderzoekt de mogelijkheden om alle dagen van de week te verschijnen. Dat onderzoek zal nog enige tijd duren, aldus de Telegraaf donderdag.

Het is de bedoeling dat de zondagskrant niet alleen in de losse verkoop is te krijgen, maar ook bij abonnees wordt bezorgd. De Telegraaf heeft daarom al met vakbonden en het distributiebedrijf overlegd.

De eerste zondagskrant moet eind dit jaar verschijnen, zo is het streven. Volgens Frank Volmer, commercieel directeur van De Telegraaf, is het grootste probleem nog de bezorging. "We hebben op zondag 10.000 mensen nodig die een krant willen rondbrengen."

Volmer noemt de plannen serieus, maar benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen. De uitgever werkt sinds zes maanden aan het plan. "Overigens is het niet de eerste keer dat we op zondag verschijnen. "Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat gewoon."

De Telegraaf-directeur zegt dat hij met de zondags-Telegraaf de band met de lezer wil versterken, maar hij ontkent niet dat hij ook mikt op een commercieel succes. "De zevende krant van de week is voor buitenlandse kranten de meest rendabele editie door de advertenties", weet hij. Volmer hoopt bovendien een deel van de reclamemarkt af te snoepen van de radio en de televisie. "Die hebben nu op zondag een monopolie."

Angst voor te weinig nieuws heeft Volmer niet. "Er is in het weekeinde voldoende nieuws en entertainment." Hij sluit niet uit dat het aanbod in het weekeinde invloed zal hebben op de formule van de zondagseditie. "Dat is te vergelijken met het financiële nieuws op maandag. Dat is ook minder dan in de rest van de week."

Mocht de krant werkelijk gaan verschijnen dan is het voor het eerst sinds begin jaren negentig dat er een dagblad op zondag verschijnt. De Krant op Zondag van initiatiefnemer Pieter Storms was tussen 1990 en 1992 de laatste poging.

Tijdschrift HP/De Tijd heeft het daarna nog geprobeerd met een HP/De Tijd op Zondag. Dat idee sneuvelde enkele maanden later door een gebrek aan adverteerders. Andere Europese landen kennen wel een traditie van zondagskranten.

Pieter Storms

Pieter Storms juicht het initiatief van De Telegraaf donderdag toe. "Onze zondagskrant strandde destijds wegens distributieproblemen. Aanvankelijk zouden bezorgers van bestaande kranten onze krant gaan bezorgen. Dat idee werd vlak voor de lancering teruggedraaid, omdat de kranten te veel concurrentie vreesden. Maar ik denk dat De Telegraaf nu in staat is de verspreiding goed op te zetten."

De vroegere krantenbaas en huidige tv-persoonlijkheid (Breekijzer) denkt dat Nederlanders zeker belangstelling hebben voor een zondagskrant. "Dat heb ik natuurlijk altijd al geroepen. Ik denk dat als De Telegraaf de kopij over zaterdag en zondag verspreidt er op beide weekeindedagen een goede krant met ook nieuws kan komen."

Storms stelt dat de leesintensiteit van mensen door kranten als Metro en Sp!ts is toegenomen. "Dat zie ik ook aan mijn dertienjarige dochter. De krant blijft ondanks tv en internet een belangrijk medium, kijk maar naar Amerika en Engeland. Ik zal me zeker op De Telegraaf op zondag abonneren."