AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft over het eerste kwartaal van haar gebroken boekjaar een nettoverlies van 54 miljoen euro geleden. Vorig jaar was er in de periode april-juni nog een winst van 11 miljoen euro. De operationele omzet liep met 16 procent terug tot 1,42 miljard euro, meldde de luchtvaartmaatschappij donderdag voorbeurs.

Bekijk video

De rode cijfers zijn vooral veroorzaakt door de Golfoorlog en de longziekte SARS. KLM kon de terugval van de inkomsten ten dele opvangen door in de kosten te snijden. De operationele kosten daalden met 10 procent en kwamen uit op 1,48 miljard euro.

KLM kon de terugval van de inkomsten in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (begonnen op 1 april) ten dele opvangen door in de kosten te snijden. De operationele kosten daalden met 10 procent en kwamen uit op 1,48 miljoen euro.

Om de verliezen een halt toe te roepen werkt KLM aan een omvangrijke reorganisatie, waarbij circa 4500 banen verdwijnen. Het bedrijf verwacht dat deze ingrijpende maatregel voldoende is om over het hele boekjaar 2003/2004 quitte te spelen.