GENEVE - De financiële crisis kan ertoe bijdragen dat het aantal werklozen dit en volgend jaar wereldwijd met in totaal twintig miljoen toeneemt. Dat zei topman Juan Somavia van de internationale arbeidsorganisatie ILO maandag.

Volgens schattingen van de ILO kan het aantal werklozen wereldwijd oplopen tot 210 miljoen eind 2009. Eind 2007 waren dat er nog 190 miljoen. Volgens Somavia kan het werkelijke aantal nog hoger uitvallen, afhankelijk van de impact van de crisis op de reële economie.

Fusies

Bij banken zijn al wereldwijd al duizenden banen verdwenen door faillissementen en fusies als gevolg van de kredietcrisis. Daar zal het volgens de ILO niet bij blijven.

In alle sectoren van de wereldeconomie, in het bijzonder de bouwnijverheid, de automobielindustrie, het toerisme, de dienstensector en het vastgoed, zullen volgens de organisatie de gevolgen zichtbaar worden.

Aanpakken

Somavia riep regeringen op de afremmende economische groei en de dreigende recessie snel en voortvarend aan te pakken. "Dit is niet simpelweg een crisis op Wall Street, maar een crisis op alle straten", aldus de ILO-topman.

"We hebben een economisch reddingsplan nodig voor de werkende man en voor de echte economie."

Oneerlijk

De globalisering van de handel in de afgelopen decennia is volgens Somavia oneerlijk en onevenwichtig verlopen. De huidige crisis biedt volgens hem mogelijkheden om daar iets aan te doen.