RIJSWIJK - Andere financiële bedrijven in Nederland hebben maandag terughoudend gereageerd op de kapitaalinjectie van de staat voor ING.

Rabobank zegt geen steun nodig te hebben, Aegon sluit niet uit dat het in een later stadium wel aanklopt bij het ministerie van Financiën.

Rabobank is nu de enige grote Nederlandse bank die nog geen overheidssteun heeft gekregen om de financiële crisis het hoofd te bieden. Fortis en ABN Amro vielen in staatshanden en ING kreeg zondag een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de overheid.

Concurrenten

Of Rabobank negatieve gevolgen ondervindt van de overheidssteun bij de twee grootste concurrenten van de bank in Nederland, moet nog blijken. "Wij doen hierover geen mededelingen, dat doen we bij de publicatie van de jaarcijfers", aldus een woordvoerster van Rabobank.

Minister Bos zei dit weekend dat na de nationalisatie van ABN/Fortis begin deze maand niet gebleken is dat klanten massaal naar deze banken zijn overgestapt.

Toch was eerder deze maand een berisping van Bos nodig aan het adres van ABN Amro om een advertentie die de bank in enkele dagbladen had geplaatst. Daarin suggereerde de bank spaarders meer zekerheid te bieden dan andere banken doordat ze is genationaliseerd.

Aegon

Verzekeraar Aegon sluit niet uit gebruik te zullen maken van het steunfonds van de Nederlandse staat. "Zoals gezegd bestuderen we of en onder welke voorwaarden het voor Aegon gunstig zou kunnen uitpakken", aldus een woordvoerder van het Haagse concern.

De zegsman benadrukte dat Aegon geen liquiditeitsproblemen heeft. "Aegon voldoet aan de kapitaaleisen." Hij wilde niet specifiek ingaan op de kapitaalinjectie van 10 miljard euro in ING. "Iedere maatregel van de overheid om het consumentenvertrouwen te versterken, is welkom."

Van Lanschot Bankiers

Ook Van Lanschot Bankiers liet desgevraagd weten op dit moment geen beroep te hoeven doen op overheidsgeld. Een woordvoerder van de bank refereerde aan uitspraken van topman Floris Deckers van vorige week. Die noemde Van Lanschot "de meest solvabele en liquide bank van Nederland". Maar hij zei ook "zeg nooit nooit".