UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen treinkaartjes die bij het loket worden gekocht duurder maken dan die uit een automaat. Treinreizigers moeten op die manier meer gebruik maken van de automaten op het station, aldus de NS woensdag.

De NS wilde niet ingaan op de details van de plannen. "We zijn nog in bespreking met de consumentenorganisaties", aldus een woordvoerster. Zij wilde niet zeggen wanneer de verhoging ingaat en hoeveel duurder de kaartjes worden.

De maatregel is volgens de NS nodig om meer service te kunnen verlenen. "Er zijn te veel mensen bezig met het verkopen van een eenvoudig treinkaartje. Die kunnen we veel beter gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden", aldus de woordvoerster.

De ouderenorganisaties reageren boos op de plannen. Ze vinden dat de NS op een positieve manier moet stimuleren dat meer kaartjes bij de automaat worden gekocht. Volgens een woordvoerder van de CSO, de verzamelde ouderenbonden, wil de NS een vast bedrag per kaartje vragen. "We noemen het een drempelbedrag omdat het mensen weg moet houden bij de loketten." Hij weet niet wanneer de NS de heffing wil invoeren, maar verwacht die in 2004.