AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa stegen woensdagochtend licht over de hele linie. De markten werden vooral ondersteund door klimmende farmaciefondsen en de positieve slothandel in New York en Tokio. De AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde 308,62 punten. Dat is een lichte stijging van ,19 punten ofwel 0,05 procent.

Beursstemming (video): ASML wint op licht hoger Damrak.

Beursjournaal (video): consumentenvertrouwen historisch laag.
Verder: DSM betaalt minder voor vitamines van Roche, Numico verkoopt Braziliaanse zuivelactiviteiten.

Goed nieuws in de technologiesector en de dood van twee zonen van Saddam Hussein deden de koersen dinsdag op Wall Street en in Tokio goed. De AEX steeg ondanks een daling van het Nederlandse consumentenvertrouwen, dat door de stijgende werkloosheid in juli op een nieuwe dieptepunt is beland.

Het opvallendste fonds op de AEX was DSM met een winst van 4,26 procent. Het chemieconcern maakte bekend dat de overnameprijs voor de vitaminepoot van het Zwitserse Roche voor de tweede keer naar beneden is geschroefd. Het zal 200 miljoen euro minder betalen voor Roche Vitamine en Fijnchemie. Het bedrag werd eerder dit jaar al met 300 miljoen euro verlaagd.

Numico daalde 0,21 procent. Het voedingsbedrijf heeft zijn zuivelpoot Mococa verkocht aan een Braziliaanse onderneming. Grootste daler met een min van 3,19 procent was supermarktconcern Ahold.

Gunstige kwartaalcijfers deden de Britse en Franse beurs goed. De FTSE-index en de CAC-40-index hadden een plus van elk 0,3 procent.

Roche, wereldleider op het terrein van kankerbestrijdende medicijnen, presteerde ondanks de dure Zwitserse frank beter dan verwacht. Het farmacieconcern won op de beurs in Zürich 4 procent.

De Franse zuivelproducent Danone stond hoog in de CAC-40-index met een koerswinst van 3,7 procent. Het concern boekte 400 miljoen euro nettowinst en overtrof daarmee de ramingen van analisten. Sanofi, concurrent van Roche, deed het minder. Het fonds verloor 2 procent. Analisten hadden voor de eind juni afgesloten boekperiode meer groei voorspeld.

De woensdag gepresenteerde bedrijfsresultaten speelden nauwelijks een rol op de beurs in Frankfurt. Daar domineerde de verkoop door Allianz van zijn 5,6 miljoen aandelen Deutsche Börse. Op een prijs van 46,80 per aandeel werd het bod tweemaal overschreven. Allianz haalde 263 miljoen euro op.

De koers van het beursbedrijf noteerde 0,8 procent lager op een prijs van 47,31 euro. De DAX-index schommelde rond de slotstand van woensdag en stond rond het middaguur op een plus van 0,1 procent.

Euro

De euro werd ten opzichte van de dollar en het Britse pond duurder en noteerde aan het eind van de ochtendhandel 1,1380 dollar tegen 1,1320 dollar dinsdagnamiddag. In Britse ponden uitgedrukt steeg de euro van 0,7095 naar 0,7105.