CAMP DAVID - De Amerikaanse president George Bush praat zaterdag met zijn Franse collega Nicolas Sarkozy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie over de aanpak van de wereldwijde financiële crisis.

De gesprekken moeten de weg vrijmaken voor nader overleg tussen economische grootmachten over een hervorming van het financiële stelsel.

De Franse president riep al eerder op tot forse ingrepen in de wijze waarop banken zaken doen. Hij verwees toen naar de conferentie van Bretton Woods waar vlak na de Tweede Wereldoorlog de basis werd gelegd voor het huidige financiële systeem. Sarkozy spreekt ook namens andere Europese leiders. Frankrijk is momenteel EU-voorzitter.

Beleidsvoorstellen

Het Witte Huis heeft echter al gewaarschuwd dat de gesprekken in Camp David niet zullen leiden tot nieuwe beleidsvoorstellen. Ook is het volgens de Amerikaanse regering onwaarschijnlijk dat er afspraken worden gemaakt over waar en wanneer de door Sarkozy gewenste topontmoeting zou kunnen plaatsvinden.

Wachten

Sarkozy wil nog voor het einde van het jaar een vergadering beleggen over de kwestie met de G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland. Hij wil niet wachten op de nieuwe Amerikaanse president.

"Die treedt pas in januari aan. Hij zal dan eerst zijn dossiers willen lezen voordat hij naar een topontmoeting rent, dus dan zou het pas voorjaar worden voordat we een ontmoeting kunnen hebben. Dat is te laat", zei het Franse staatshoofd kortgeleden.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.