HILVERSUM - De Gezondheidsraad, een zeer gezaghebbend orgaan dat de minister van Volksgezondheid adviseert, heeft banden met de farmaceutische industrie.

Dat stelt de redactie van het televisieprogramma Zembla in een uitzending over de invoering van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het programma wordt zondagavond uitgezonden.

De overheid heeft, op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad, besloten het vaccin per 1 januari 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat alle Nederlandse meisjes van 12 jaar het gratis krijgen aangeboden.

Volgens Zembla zaten in de adviescommissie van de raad diverse wetenschappers die banden onderhouden met de fabrikanten van het vaccin. Zo krijgen ze bijvoorbeeld geld voor onderzoek.

Wetenschappers

Voorzitter van de commissie, prof. J. van der Noordaa bevestigt in de uitzending de connecties. Maar hij stelt dat de commissieleden stuk voor stuk integere wetenschappers zijn, die onpartijdig hun oordeel kunnen vellen.

Volgens Zembla heeft de commissie de leden die betrokken zijn bij de medicijnfabrikanten wel gewoon laten meepraten tijdens de vergaderingen van de commissie. Bij het opstellen van het eindrapport zijn ze opgevoerd als adviseur, zodat ze officieel geen stemrecht hadden. Een van de betreffende commissieleden zou tegenover Zembla hebben verklaard dat zijn inbreng toch even groot was, ook al was hij slechts adviseur.

De minister kan adviezen van de Gezondheidsraad naast zich neer leggen. In de praktijk gebeurt dit weinig.