HILVERSUM - De provincie Noord-Holland heeft in Nederland en andere Europese landen beslag laten leggen op eigendommen van IJslandse banken om de miljoenen terug te krijgen die ze dreigt te verliezen.

Dat zei Harry Borghouts (GroenLinks), commissaris van Koningin in Noord-Holland, zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Waarde

Hij wilde niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar wel dat de waarde van de bezittingen hoger is dan het geld dat Noord-Holland op IJslandse banken heeft staan. De provincie heeft beslag laten leggen in de hoop het geld terug te krijgen en juridisch sterker te staan. Noord-Holland heeft bijna 100 miljoen euro op rekeningen van 'crisisbanken' staan.

Onderzoek

Borghouts vindt het idee van de provinciale PvdA om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken te houden een prima plan. "Het is goed om te kijken hoe iedereen en wanneer heeft gehandeld." Hij benadrukte nogmaals dat de provincie niets "fundamenteels fout heeft gedaan". Provinciale Staten debatteren 30 oktober over de zaak.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.