AMSTERDAM - ING is harder getroffen door de kredietcrisis dan tot dusver werd aangenomen. De bankverzekeraar verwacht in het derde kwartaal een nettoverlies te lijden van een half miljard euro. Dat maakte de bankverzekeraar vrijdag bekend.

"De huidige ontwikkelingen in de financiële markten zijn ongekend", zei topman Michel Tilmant in een toelichting. "Onze zakelijke prestaties zijn solide, maar dat betekent niet dat wij immuun zijn voor externe omstandigheden. De crisis heeft verstrekkende gevolgen en zelfs de gezondste bedrijven voelen de negatieve gevolgen", aldus de bestuursvoorzitter.

ING maakte in het derde kwartaal van 2007 nog een winst van 2,3 miljard euro, mede dankzij een eenmalige bate van 455 miljoen euro. Het concern maakt op 12 november zijn definitieve cijfers over het derde kwartaal van dit jaar bekend.

Aandeel

Het aandeel ING stond op de beurs in Amsterdam de gehele dag onder zware druk en verloor uiteindelijk 27,5 procent. Er gingen geruchten dat het bedrijf een kapitaalinjectie nodig heeft. ING liet evenwel weten dat het een sterke kapitaalpositie heeft en vooralsnog geen problemen voorziet.

Maar het bedrijf sloot niet uit dat het in de toekomst gebruik zou kunnen maken van de mogelijkheid van een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat in ruil voor een belang. "Dat is een van de opties die we in de huidige markt hebben", aldus een woordvoerder. De regering heeft 20 miljard euro op de plank liggen voor dergelijke ingrepen.

Afschrijven

Tot dusver leek ING zich redelijk staande te houden in de turbulentie die het afgelopen jaar de financiële markten op hun grondvesten deed schudden. Nog maar twee maanden geleden liet het bedrijf nog weten dat het verwachtte in de komende jaren 400 miljoen euro te moeten afschrijven. Veel branchegenoten werden stukken harder geraakt.

De plotselinge verdieping van de kredietcrisis in de afgelopen weken blijkt ING evenwel hard te hebben getroffen. In het derde kwartaal heeft de bankverzekeraar 1,6 miljard euro moeten afboeken op investeringen in onder meer aandelen, obligaties en onroerend goed. Ook heeft het bedrijf een voorziening getroffen van 400 miljoen euro voor eventuele kredietverliezen.

Risicovol

Verder zag ING de waarde van risicovolle beleggingen in producten die gerelateerd zijn aan hypotheken aan de onderkant van de Amerikaanse markt met 1,6 miljard euro dalen. Die afwaarderingen worden niet geboekt via de winst- en verliesrekening, maar gaan ten koste van het eigen vermogen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.