BAGDAD - De Verenigde Staten hebben dinsdag een belangrijke stap gezet op weg naar herstel van de economie in Irak. Om orde in de chaos te scheppen, is een handelsbank opgericht waarin internationale financiële instellingen kunnen deelnemen. De huidige commerciële banken in Irak zijn daarvoor niet kredietwaardig genoeg, aldus het Witte Huis.

Volgens The Wall Street Journal gaat een internationaal consortium de activiteiten uitvoeren. De Amerikaanse zakenkrant noemt daarbij onder meer het Amerikaanse JP Morgan Chase, het Britse Standard Chartered, National Bank of Kuwait, Australia and New Zealand Banking Group en het Poolse Millennium Bank.

Coalitie

De genoemde banken komen uit landen die de aanval op Irak steunden. Ook Deutsche Bank zou kanshebber zijn, evenals het Amerikaanse financiële concern Citigroup.

ABN Amro en ING zijn in mei door de Amerikaanse overheid benaderd om eventueel mee te werken aan herstel van een financieel netwerk in het verwoeste land. Nu is banken gevraagd voorstellen in te dienen voor een potentieel lucratief contract van een jaar.

Infrastructuur

ING wil infrastructuur voor het betalingsverkeer helpen aanleggen in Irak. "Daarover zijn we in gesprek", aldus een woordvoerster. "Dat gaat verder dan het aanleggen van een computernetwerk. We willen strategische adviezen geven over het opbouwen van zo'n systeem."

De handelsbank moet onder meer hulp bieden bij de privatisering van door de staat beheerde bedrijven. Ook zal ze borg staan voor de import en export van goederen en diensten. Voor de bank is een startkapitaal van 100 miljoen dollar voorzien.

Olie en telefonie

De economie van Irak komt inmiddels langzaam op gang. Olie wordt al weer uitgevoerd en vorige week schreven de Amerikanen een opdracht uit voor de bouw van een netwerk voor mobiele telefonie.