DEN HAAG - Kind of carrière, vergaderen of verschonen, voorlezen of voorzitten. Dat zijn afwegingen waar veel mensen mee worstelen. Maar aan de onzekerheid kan nu een einde worden gemaakt, want mannen kunnen zichzelf nu testen op de 'barrièremeter' op internet.

Twintig minuten antwoorden geven leidt tot uitgebreide persoonlijke adviezen en waarschuwingen als: "Realiseert u zich wel dat het voor uw kinderen belangrijk is om een goede band met u op te bouwen?"

Belemmeringen

De vragenlijst is bedoeld om barrières te ontdekken voor mannen die meer willen zorgen. Doen ze wel genoeg? De vragen moeten aan het licht brengen waar de belemmeringen zitten. Ligt het aan hun werktijden? Of ligt het eigenlijk aan hun houding ten opzichte van vrouwen?

De barrièremeter is opgezet door de ingenieursvereniging Niria en de technische-vrouwenclub VHTO. De verenigingen vinden dat ingenieurs die zorgtaken uitvoeren nog ver in de minderheid zijn. Ze willen de belemmeringen ontdekken en doorbreken.

Flexwet

"Waarschijnlijk zijn technische beroepsgroepen minder progressief", aldus directeur J. van Helvert van de ingenieursvereniging Niria. "Sinds de Flexwet kan iedereen in deeltijd gaan werken, maar het wordt toch niet bespreekbaar geacht."

De test is ook bruikbaar voor andere beroepsgroepen en staat sinds kort op internet op de site van de VHTO. Ruim honderd mensen hebben inmiddels deelgenomen, aldus Van Helvert. Hij verwacht komende maand meer bekendheid en deelnemers voor de site.