NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft maandag het optimisme van de eerste dagen in het nieuwe jaar opzij geschoven. Twijfels sloegen toe of het bedrijfsleven de koerswinsten van de afgelopen maanden wel kan waarmaken.

De Dow-Jonesindex sloot de handel af met een verlies van 62,69 punten (0,6 procent) op 10.197,05. De graadmeter van de Nasdaq-beurs verloor 22,26 punten (1,1 procent) op 2037,12.

Wall Street begon de handel nog goed. Computerconcern Compaq maakte voorbeurs bekend dat de resultaten in het vierde kwartaal zullen meevallen. Het gaf voeding aan de hoop van beleggers dat de Amerikaanse economie snel uit het dal zal kruipen. Analisten bleven echter sceptisch en uiteindelijk kreeg dit ook de overhand op de beursvloer.

Compaq, dat wil fuseren met Hewlett-Packard, deed desalniettemin goede zaken. Het aandeel steeg 2,5 procent. Andere computerbedrijven, zoals Dell en Gateway, liftten mee. Apple presenteerde een nieuwe iMac, maar de computer met het uiterlijk van een bureaulamp deed de harten van de beleggers niet harder kloppen. Apple verloor 3,3 procent aan beurswaarde.

Een van de grootste verliezers in de Dow-Jonesindex was Eastman Kodak. Het fotografieconcern zag directielid Patricia Russo vertrekken. Russo wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van telecomonderneming Lucent Technologies. Zij had de digitale strategie van Eastman Kodak moeten uitstippelen, maar daar is na negen maanden al een einde aan gekomen.

Het gevolg: bezorgde beleggers en een dalende beurskoers (3,3 procent). Lucent was maandag het meest verhandelde aandeel, maar moest wel terrein prijsgeven.

Zwaargewicht General Electric haalde de Dow het meest naar beneden. Zonder echte aanleiding verloor het aandeel 3,9 procent. De euro sloot de New Yorkse valutahandel af op 0,8930 dollar. In Europa werd eerder op dag 0,8920 betaald.