SCHIPHOL - Extra beenruimte speelt nauwelijks een rol bij het boeken van een reis. De drie grootste reisorganisaties van Nederland TUI, Thomas Cook en OAD Reizen krijgen weinig vragen over de grootte van de zitplaats in een vliegtuig. De prijs van een ticket blijkt bijvoorbeeld voor reizigers eerder van doorslaggevend belang.

De Consumentenbond heeft dinsdag honderden meetlintjes uitgedeeld aan passagiers op de luchthaven Schiphol. Toeristen en zakenreizigers worden gevraagd de afstand op te meten tussen de achterkant van hun stoel tot de achterkant van de zitplaats ervoor. De bond eist van luchtvaartmaatschappijen duidelijke informatie over de beenruimte in hun vliegtuigen, zodat ze beter kunnen kiezen.

"Vooral van mensen die van plan zijn een lange vlucht te maken, horen wij dat ze de beenruimte belangrijk vinden", aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. "Op korte vluchten nemen de mensen een krappe zitplaats inderdaad al gauw op de koop toe, omdat ze vooral een goedkope vlucht willen", stelt de zegsvrouw.