AMSTERDAM - De koersen op de beurzen in Europa zijn dinsdag na een hogere opening weggegleden. Positieve berichten uit de technologiehoek voedden aanvankelijk het optimisme, maar na ruim een uur sloeg de stemming om. De belangrijkste graadmeters stonden tegen het middaguur overwegend in de min. Alleen Londen hield het droog.

Beursstemming (video): tech omhoog, financials omlaag

Beursjournaal (video): Infineon ziet herstel chipmarkt
Verder: AEX beweegt nauwelijks, BESI ziet nettoverlies dalen, Akzo Nobel bouwt nieuwe fabriek in China.

"We vervolgen dan toch weer het sentiment van maandag", zei een analist. Toen sloten de beurzen in Europa ook al lager. Ook Wall Street eindigde in de min. Aanvankelijk leken de beurzen dinsdag weer op te leven na goede cijfers van de Amerikaanse technologiereus Texas Instruments en de Duitse chipmaker Infineon.

In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het einde van de ochtend ,76 punten. Dat is een daling van 0,33 punten of 1 procent ten opzichte van het slot van maandag. "Beleggers waren hoopvol voor het begin van het cijferseizoen, maar die levert per saldo grote teleurstellingen noch meevallers op", aldus de analist. "We houden toch vol boven de 300 punten."

Akzo Nobel verloor voor de tweede dag op rij, deze keer 1 procent. Het chemieconcern was vrijdag met een stijging van ruim 13 procent door zijn kwartaalcijfers nog spekkoper, maar moest dat maandag bekopen met een daling van 2,5 procent. "De reactie van beleggers was vrijdag wel heel overspannen", oordeelde de analist achteraf.

Beleggers op het Damrak beleefden een vrij rustige ochtend door het uitblijven van bedrijfsnieuws. Alleen het lokale fonds Besi kwam met kwartaalcijfers. Het verlies van de toeleverancier aan de chipindustrie viel mee: het aandeel dikte 5,6 procent aan.

Midkap

De MidKap-index hield de winst gedurende de ochtend wel vast. De index voor middelgrote fondsen noteerde 296,16 punten. De stijging van 0,4 procent was grotendeels toe te schrijven aan Draka. Deze kabelproducent won ruim 10 procent na maandag al bijna 7 procent in waarde te zijn toegenomen. Draka profiteerde van gunstige berichten van concurrenten Corning en Nexans.

Ook elders in Europa overheerste de kleur rood de borden. In Frankfurt noteerde de DAX een verlies van 0,5 procent. De CAC-40-index van de beurs in Parijs was 0,3 procent lager. Alleen Londen zag zijn FTSE-index 0,2 procent in de plus staan.

Ondanks meevallende resultaten over het tweede kwartaal en redelijk optimistische vooruitzichten voor de rest van het jaar deden beleggers Infineon in de uitverkoop. Het fonds stond in de ochtendhandel 3,7 procent lager. "Een klassiek geval van verkoop na goed nieuws", aldus een handelaar. "Het fonds heeft het in de aanloop naar de cijferpresentatie goed gedaan. Nu neemt men zijn winst."

Bovendien waren er geruchten dat Siemens, het voormalig moederbedrijf van de chipmaker, een groot deel van zijn aandelen van de hand zou doen.

ARM Holdings was eveneens een verliezer na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Daar was de relatie tussen koersontwikkeling en resultaten duidelijker. De Britse ontwerper van computerchips kwam met lagere winst en omzet en voorspelde dat de markt voor de rest van het jaar moeilijk blijft. Het fonds bungelde met een koersdaling van tegen de 5 procent bijna onderaan de FTSE-index.

Van de honderd fondsen van deze index deed Reuters het met een verlies van 5,2 procent nog slechter. Het persbureau kon beleggers niet overtuigen met de kleine winst die over het eerste halfjaar werd geboekt.

Euro

Op de valutamarkt ging de opmars van de euro door. De Europese munt noteerde 1,1350 dollar tegen 1,1325 dollar maandag. Tegenover het Britse pond bleef de koers van de euro iets boven de 0,7075 zweven.