BRUSSEL - Minister Wouter Bos van Financiën zegt dat De Nederlandsche Bank (DNB) waarschijnlijk verkeerd is voorgelicht door de IJslandse toezichthouder over de kredietwaardigheid van IJslandse banken.

"Dat kan leiden tot een rechtszaak, want zo kunnen we niet werken'', zei Bos woensdag in Brussel, voorafgaand aan een EU-top over de internationale financiële crisis.

Volgens Bos gaat het binnen de Europese Unie goed met de contacten tussen de toezichthouders op de banken.

"Maar buiten de EU moeten we de informatie maar eens niet meer klakkeloos overnemen'', aldus Bos. IJsland is geen lid van de EU. "DNB kreeg tot het laatst toe vanuit IJsland de informatie dat het goed zat.''

Spaargeld

Met de ondergang van het IJslandse Icesave ging 1,6 tot 1,7 miljard euro aan Nederlands spaargeld in rook op.

Minister Bos zei eerder dat de schade (op 250 tot 300 miljoen euro na) gedekt wordt door de IJslandse regering en andere banken. Reykjavik moet zijn bijdrage van 1,1 miljard wel van Nederland lenen.

Economie

Minister Bos stelde verder dat de financiële crisis ook de economie zal raken. "We hebben daar al rekening mee gehouden."

"Of het nog erger wordt, moeten we afwachten. Aan de andere kant zijn er momenteel ook voordelen: de prijs van olie is nu minder dan 80 dollar per vat. Mensen zijn dan goedkoper uit.''

VS

Om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen, kijkt Bos vooral naar de Verenigde Staten. "De grote vraag is vooral of het Amerikaanse volk het anders wil'', zei de minister.

Hij doelde op een sterkere overheidsrol bij het toezicht op de financiële sector. "Ik hoop dat de bankensector ook zelf conclusies trekt. Anders doen wij dat voor hen.''

Bovendien wil Bos meer belang geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die moet leidender worden in de wereld.

Provincies

Provincies willen op korte termijn overleg met het kabinet over de gelden die zijn ondergebracht bij buitenlandse banken die in financiële problemen zijn gekomen.

Gedupeerde provincies hopen samen met de landelijke overheid en gemeenten juridische actie te kunnen ondernemen om het geld weer terug te krijgen. Dit zei een woordvoerster van het Interprovinciaal Overleg (IPO) woensdag.

Kritische vragen

De koepelorganisatie stelt dat er onder de twaalf provincies in Nederland kritische vragen leven over de rol die de toezichthouders hebben gespeeld.

Zij zijn mede verantwoordelijk voor de situatie die is ontstaan, aldus de woordvoerster.

IJslandse banken

Bekend is dat drie provincies in totaal ongeveer 140 miljoen euro hebben gestald bij IJslandse banken en de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die onlangs ten onder is gegaan.

Het gaat om Noord-Holland, Groningen en Zeeland. Noord-Holland moet vrezen voor het verlies van 98 miljoen euro aan vermogen.