HAARLEM - De voorzitters van de statenfracties van VVD en PvdA in Noord-Holland zijn boos op minister Wouter Bos van Financiën om zijn kritiek op de provincies.

Volgens hen heeft Noord-Holland zich keurig aan de regels gehouden bij het onderbrengen van miljoenen bij buitenlandse banken.

PvdA-er Tjeerd Talsma zegt dat de provincie alles in overleg heeft gedaan met De Nederlandsche Bank en het Rijk.

"Een half jaar geleden is er al geïnformeerd of het allemaal wel in orde was. Toen is de provincie verzekerd dat er niets aan de hand was. Achteraf blijkt dat er toen wel degelijk informatie was dat het niet klopte.''

Landsbanki

Dinsdag bleek dat Noord-Holland 78 miljoen euro heeft ondergebracht bij Landsbanki in IJsland en 20 miljoen bij een Duitse dochter van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. In totaal heeft Noord-Holland 600 miljoen uitstaan bij veertien banken.

Talsma vindt het schandalig dat zijn partijgenoot Wouter Bos heeft gezegd dat het geld van provincies en gemeenten nu maar door hem moet worden beheerd. "Hij wil de zelfstandigheid van provincies en gemeenten hiermee beknotten.''

Zijn VVD-collega Dré Kraak vindt dat Noord-Holland gewoon moet blijven investeren. Het verlies door de kredietcrisis zou uit de provinciale "stroppenpot'' kunnen worden betaald, meent hij. "Projecten en burgers van Noord-Holland moeten buiten schot blijven.''

Geen oplossing

Nederlandse gemeenten voelen er niets voor om hun geld verplicht te stallen bij de Bank Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Waterschapsbank of de schatkist.

Bos deed dinsdag dat voorstel in reactie op de onrust over de gemeenschapsgelden die bij IJslandse banken zijn gestald. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dat "absoluut niet de oplossing''.

Falend toezicht

"Het is niet zo dat gemeenten onverantwoord met hun geld zijn omgegaan. Hier is vooral sprake van falend toezicht'', zei een woordvoerder van VNG woensdag tegenover NUzakelijk.

Volgens VNG voldoen de huidige regels voor het onderbrengen van vermogen. Deze zijn vastgelegd in de wet financiering lagere overheden (fido).

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.