AMSTERDAM - Nederlanders wonen het liefst in een koophuis. Acht op de tien zou kiezen voor een koopwoning als de maandelijkse kosten daarvan gelijk waren aan die van een huurhuis.

Dat blijkt uit een onderzoek van ING Bank onder ruim 1265 Nederlanders met een koop- of huurwoning, dat woensdag is gepubliceerd.

Voordelen

Als voordelen van een eigen huis zien mensen de mogelijkheid dat het meer waard wordt, het eigenaar zijn en zelf kunnen beslissen over de woning. Nadelen zijn dat mensen zich meer gebonden voelen en grotere financiële afhankelijkheid en risico's zien.

Twee van de tien Nederlanders kiezen bewust voor een huurhuis, omdat het gemak en flexibiliteit biedt. Ze willen bovendien niet zelf verantwoordelijk zijn voor onderhoud.

Ontwikkelingen

Ondanks de onrust op dit moment, kunnen de economische ontwikkelingen voor de langere termijn voor zowel huurders als kopers gunstig uitvallen, stelt ING.

Huurders zijn volgens het Economisch Bureau van ING/Postbank straks een kleiner deel van hun inkomen aan wonen kwijt, omdat de inkomens naar verwachting sterker stijgen dan de huren.

Starters

Voor starters is het gunstig dat de inkomens iets harder zullen stijgen dan de huizenprijzen, terwijl de rente naar verwachting stabiel blijft, stelt ING.

Ook huizenbezitters met een vaste hypotheekrente zijn volgens de bank een steeds kleiner deel van hun inkomen aan wonen kwijt.

Invloed

Hoewel het de vraag is welke invloed de huidige ontwikkelingen in de wereld op de huizenmarkt gaan hebben, rekent de ING voor de komende jaren op stabiele huizenprijzen en een verdere verschuiving van een "verkopers- naar een kopersmarkt".

Op de markt bestaat nog altijd krapte. Oplossingen ziet ING in het te koop aanbieden van voormalige huurwoningen en het bouwen van meer nieuwe woningen. Volgens ING worden er momenteel te weinig nieuwe koopwoningen gebouwd om de krapte op te lossen.