DEN HAAG - Gemeenten en provincies zijn zelf verantwoordelijk voor het geld dat bij IJslandse banken is ondergebracht. Maar als het beleid in gevaar komt, kunnen ze bij het Rijk aankloppen voor hulp.

Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dinsdag gezegd.

Vangnet

Bijleveld gaat kijken of er een speciaal vangnet moet komen voor dergelijke situaties. Minister Wouter Bos (Financiën) verwacht niet dat er nog geld te halen valt bij de IJslandse bank Landsbanki. Die bank is zo goed als failliet, zei hij. "En van een kale kip valt niet veel te plukken."

De staatssecretaris wil ook kijken of de regels voor bankierende overheden moeten worden aangepast. Ze noemde de mogelijkheid om overheden te verplichten via de Bank Nederlandse Gemeenten of de schatkist te bankieren.

Bedragen

In totaal hebben gemeenten voor zeker 80 miljoen euro en provincies voor 140 miljoen euro uitstaan bij banken in IJsland of andere financiële instellingen die door de crisis getroffen zijn, zei Bijleveld.

"Ik heb de indruk dat dit nog gaat oplopen", zei de staatssecretaris. Zij hoopt vrijdag een inventarisatie te hebben afgerond. Daarin neemt ze ook de waterschappen mee.

Bijleveld wilde de betreffende overheden niet dom noemen. "Niemand had kunnen denken dat we hier vandaag zouden staan in het kader van een grote internationale financiële crisis."

Overheden

Verscheidene lokale en provinciale overheden en bedrijven hebben zich dinsdag bij de lijst van instellingen gevoegd die zijn getroffen door de financiële crisis in IJsland.

Noord-Holland

De provincie Noord-Holland staat voorlopig aan top. Die heeft voor ongeveer 98 miljoen euro uitstaan, maar denkt dat 20 miljoen daarvan veilig is. De provincie Groningen bleek 30 miljoen euro te hebben staan bij de in grote problemen verkerende banken Kaupthing en Landsbanki.

Ook de Noord-Hollandse gemeenten Opmeer (7 miljoen) en Texel (8 miljoen) gaan flink het schip in, evenals de Utrechtse gemeente Woudenberg, die 1 miljoen euro op een IJslandse depositorekening heeft staan.

Ook het Limburgse waterschap Roer en Overmaas, dat 5 miljoen euro in deposito heeft staan bij Landsbanki, is getroffen.

Borssele

De kerncentrale Borssele liet weten 25 miljoen euro te hebben gespaard bij Landsbanki. Eigenaar EPZ verwacht dat de strop een negatief effect heeft op de resultaten over het lopende boekjaar. De financiële positie van het bedrijf is evenwel niet in het geding, aldus EPZ.

Bedrijven

In tegenstelling tot particuliere spaarders kunnen bedrijven en overheden in principe geen beroep doen op de garantieregeling als de IJslandse banken in gebreke blijven.