AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is er maandag niet in geslaagd de winst die het lang over brede linie liet zien, tot sluiting vast te houden. De AEX-index dook in het laatste uur van de handel in de min. De toonaangevende graadmeter verloor 0,31 procent ofwel 1,53 punten op 498,03 punten.

Bekijk de video

Volgens een handelaar kwam de ommekeer toen bleek dat Wall Street na een positieve opening de winst niet kon vasthouden. De gang van zaken op de Amerikaanse beurzen had ook zijn effect op de MidKap-index. Toch bleek die sterker op zijn benen te staan dan de AEX. De graadmeter van middelgrote fondsen eindigde met een plusje van 0,23 procent ofwel 1,18 punt op 503,63 punten.

Buhrmann

Koploper in de AEX was Buhrmann, met een stijging van 6,4 procent tot 13,30 euro. Een concrete verklaring was volgens een handelaar niet voorhanden. Mogelijk denken beleggers dan het handelshuis snel gaat profiteren van het voorzichtige herstel van de economie in de VS.

DSM

De sprong die DSM maakte, van 3,4 procent tot 43,50 euro, liet zich wel duiden. Saudi Basic Industries bevestigde afgelopen weekeinde belangstelling te hebben voor de divisie petrochemie van het Nederlandse concern.

In de onderste regionen van de AEX bivakkeerde een gemengd gezelschap, waarvan telecombedrijf KPN de hekkensluiter was (-3,84 procent op 6,01 euro). Ahold boekte ook een stevig koersverlies, een daling met 2,31 procent op 30,87 euro. De supermarktketen komt dinsdagochtend met omzetcijfers.

Uitgevers

Onder de verliezers zaten verder Versatel, Fortis, Aegon, Unilever, Hagemeyer en ook Wolters Kluwer. De laatste was onderwerp van speculaties. De Britse krant Observer meldde dat Reed Elsevier en Wolters Kluwer weer praten over een fusie. Aan het bericht werd door analisten weinig geloof gehecht. Elsevier scoorde wel een plusje van 0,38 procent.

Blikvanger in de MidKap-index was effectenhuis Van der Moolen, dat 5,8 procent steeg op 35,23 euro. Het bedrijf liet vorige week vrijdag weten dat 2001 na het recordjaar 2000 het beste jaar ooit is geworden.