AMSTERDAM - De fijnstofheffing voor bezitters van relatief vervuilende dieselauto's verdwijnt. Het hof in Den Haag oordeelde dinsdag in hoger beroep na een klacht van Bovag en RAI tegen de staat dat de heffing in strijd is met Europese regels.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) moet binnen vier weken een einde maken aan de fijnstoftaks. Eerder stelde de Haagse rechtbank de staat in het gelijk.

De fijnstoftaks houdt in dat bezitters van dieselauto's die veel fijnstof uitstoten sinds april extra moeten betalen voor hun belasting op personenauto's en motorrijwielen, de BPM. Auto's die weinig fijnstof uitstoten omdat ze een roetfilter hebben, krijgen juist een korting. Doel van de maatregel is om autokopers te stimuleren een schonere auto te nemen.

Milieunormen

De EU-landen hebben al eerder afspraken gemaakt over de milieunormen voor auto's.

Daarin staat onder meer dat de auto-industrie de tijd krijgt om zich aan te passen aan de nieuwe regels, die inhouden dat in september volgend jaar in de hele EU een roetfilter verplicht wordt voor nieuwe dieselauto's. Voor oude voertuigen gaan de regels pas in 2011 in.

Belemmerd

Het hof is het eens met Bovag en RAI, die optreden namens auto-importeurs en -dealers, dat de Nederlandse regels botsen met die van de EU. Het hof acht het aannemelijk dat de import van dieselauto's zonder roetfilter door de fijnstoftaks ernstig wordt belemmerd.

Die auto's worden door de maatregel over het algemeen een stuk duurder, wat er in sommige gevallen toe kan leiden dat ze onverkoopbaar worden.