OPMEER - De Noord-Hollandse gemeenten Opmeer en Texel hebben miljoenen euro's uitstaan bij de noodlijdende IJslandse bank Landsbanki. Opmeer heeft een bedrag van 7 miljoen euro in deposito uitstaan bij Landsbanki, Texel 8 miljoen euro. Dit maakten beide gemeenten dinsdag bekend.

Volgens Opmeer heeft het gevolgen voor de begroting als de gemeente de 7 miljoen euro niet terugkrijgt. De liquiditeitspositie van Opmeer komt niet in gevaar, aldus de gemeente. "Die is onveranderd goed en ook aan alle betalingen kan de gemeente blijven voldoen."

De gemeente Opmeer stelt alles in het werk om het geld terug te krijgen, mocht het na het verstrijken van de depositolooptijd niet worden uitgekeerd. Daarbij wint het onder meer advies in van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Schade

De 8 miljoen euro van Texel is over de periode van 1 augustus 2008 tot 1 november 2008 vastgelegd bij de Nederlandse vestiging van Landsbanki Islands in Amsterdam. Na 31 oktober wordt duidelijk of schade ontstaat, aldus de gemeente.

Het geld was bedoeld voor grote projecten zoals een nieuw gemeentehuis. "Mochten we dit geld niet terugkrijgen, dan kan dat betekenen dat projecten als het nieuwe gemeentehuis of moeten worden uitgesteld of helemaal niet doorgaan", zegt een woordvoerder.

Brief

Het college van burgemeester en wethouders van Texel heeft inmiddels in een brief aan de minister van Financiën haar zorgen geuit en gevraagd al het mogelijke te doen het uitstaande geld veilig te stellen. Ook via De Nederlandsche Bank en de provincie Noord-Holland probeert de gemeente haar belangen veilig te stellen.