AMSTERDAM - West-Europese bedrijven verspillen jaarlijks miljarden euro's aan reorganisaties waarmee ze hun doel niet bereiken. Een op de drie reorganisaties mislukt. In Nederland is dat zelfs 40 procent.

Dat blijkt uit onderzoek onder 380 grote West-Europese bedrijven in opdracht van Logica Management Consulting. Deze groep bedrijven alleen al verspilt zo jaarlijks 10 miljard euro. Van bedrijven die financieel minder goed presteren ziet de helft de pogingen mislukken om hun bedrijfsprocessen te veranderen.

Veranderingen zijn dagelijkse praktijk voor bedrijven. De belangrijkste reden is het realiseren van een hogere winst. Ongeveer 84 procent van de bedrijven is de afgelopen drie jaar met twee of meer veranderingstrajecten begonnen. Slechts een derde lukt het echter meer winst te halen.

Gebrek aan samenwerking

De belangrijkste oorzaken van de mislukkingen liggen volgens de onderzoekers in de druk van alledaagse bezigheden, een gebrek aan samenwerking binnen het bedrijf, slechte planning en een gebrekkige IT-infrastructuur.

Volgens Logica hebben reorganisaties de grootste kans van slagen als bedrijven de verandering inzetten voordat de markt verandert, als ze open zijn naar klanten en partners over de veranderingen, en als ze er een zelfstandig project van maken.