AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag bij de opening weer omhoog gegaan. De handel kreeg steun van de aandelenrally op Wall Street maandag. Vooral financials en energieconcerns waren populair.

In het eerste handelsuur stond de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, 12,98 punten (4,5 procent) hoger op 298,25 punten. Maandag was de index al bijna 11 procent omhoog geschoten, de grootste procentuele stijging in een dag ooit.

De MidKap-index steeg dinsdagmorgen 5,9 procent tot 437,67 punten. De CAC-index in Parijs, de FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt gingen 3,3 tot 4,3 procent omhoog.

Gevaar

Maandag werden op de Europese beurzen en op Wall Street recordstijgingen geboekt. Beleggers voelden zich gesterkt door het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten. "Het ergste van het onmiddellijke directe gevaar is geweken", stelde Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een 14,4 procent hogere aandelenkoers. Maandag was het fonds, dat de laatste tijd flink heeft moeten inleveren, ook al populair. Dat was mede te danken aan een hogere aanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Fugro

Ook de andere oliegerelateerde aandelen in Amsterdam, Fugro en Shell, hadden niet te klagen. Deze fondsen werden respectievelijk 11 en 5,3 procent duurder, geholpen door een gestegen olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie klom ruim 3 procent tot 83,60 dollar.

Philips noteerde een plus van 1 procent. Maandag moest het elektronicaconcern ruim 3 procent inleveren, nadat het een tegenvallend kwartaalrapport had gepubliceerd.

SNS Reaal

Bij de middelgrote fondsen trokken vooral de financiële aandelen SNS Reaal (plus 17 procent) en BinckBank (13 procent) de aandacht. Ook deze fondsen hadden vorige week een ongenadig harde afstraffing gekregen.

De handel in het aandeel Fortis zal om 11.00 uur worden hervat. Voor de opening van de beurs liet de bankverzekeraar onder meer weten te verwachten in staat te zijn aan al zijn schuldverplichtingen te kunnen voldoen.

Fortis

Vorige week werd de handel stilgelegd, zodat de markt de waarde van het aandeel kon uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. Ondertussen werd bekend dat aandeelhouders van Fortis naar de rechter stappen. Ze willen weten of de opdeling van Fortis door Nederland, België en Luxemburg mocht plaatsvinden zonder hun instemming.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3650 dollar tegen 1,3645 dollar bij het slot van de handel in Europa maandag.