AMSTERDAM - Studenten die nu geld lenen bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) kunnen daar jaarlijks 116 euro aan verdienen. Het geld dient dan wel op een spaarrekening met hoge rente te worden weggezet, schrijft De Pers dinsdag.

Normaal gesproken is de rente op leningen hoger dan de spaarrente, maar die van de IB-Groep is op dit moment juist lager. Daarom loont het geld te lenen en op een spaarrekening zetten. Dat levert meer dan vijf procent rente op, waar de rente die de IB-Groep in rekening brengt op 4,17 procent komt, aldus het dagblad.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beaamt in de gratis krant dat ook recent afgestudeerden, die de eerste twee jaar na hun studie nog niet verplicht zijn hun lening af te lossen, geld kunnen verdienen.

Terugbetalen

Toch propageert het Nibud niet om met geleend geld te sparen. "Het blijft een schuld die je terug moet betalen en je weet niet wat er volgend jaar met de rente gebeurt", zegt een woordvoerder in de krant.

De 4,17 procent die de IB-Groep rekent geldt namelijk tot eind dit jaar. Dan wordt de rente voor volgend jaar vastgesteld. Het Nibud adviseert studenten de rentestanden goed in de gaten te houden en het geld niet voor langere tijd vast te zetten.