RIJSWIJK - Slechts een klein aantal Nederlandse gemeenten lijkt geld te hebben weggezet bij IJslandse banken. Dat bleek maandag uit een inventarisatie door het ANP onder de grootste steden.

Voor zover bekend hadden Den-Haag (10 miljoen), Goes, Pijnacker-Nootdorp (beide 12 miljoen), Veere, Alphen aan den Rijn (beide 3 miljoen), Zundert (2,5), Amstelveen (15), Asten en Naarden (beide 1 miljoen) geld uitstaan bij het in de problemen geraakte Landsbanki.

Bijtijds

De gemeente Groningen had eerder dit jaar ook een flink bedrag weggezet bij de IJslandse bank, maar haalde dit geld bijtijds terug. Een medewerker van de afdeling financiën twijfelde aan de betrouwbaarheid van de bank. Ook het Limburgse Mook en Middelaar kroop door het oog van de naald. De gemeente had tot voor kort 4,5 miljoen euro uitstaan bij Landsbanksi, maar sluisde dit geld vlak voor de problemen bij de bank weg naar Nederlandse banken.

Volgens de gemeente Pijnacker zouden Nederlandse gemeenten in totaal voor 85 miljoen euro hebben uitstaan bij de IJslandse onderneming. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kon de hoogte van dat bedrag maandag niet bevestigen.

Dordrecht

Het merendeel van de grote Nederlandse gemeenten liet maandag weten geen geld op IJslandse rekeningen te hebben ondergebracht. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Den Bosch, Middelburg en Amersfoort hadden geen spaartegoeden uitstaan in IJsland. De gemeente Dordrecht had wel geld belegd via de Landsbanksi, maar volgens de verantwoordelijke wethouder "staat het geld niet onder druk".

Ook de meeste provincies lieten maandag weten niet te verwachten in de problemen te komen door de kredietcrisis. De meeste meldden dat de gewesten hun spaartegoeden hebben weggezet bij Nederlandse banken. De provincie Zeeland heeft 5 miljoen euro op een rekening staan bij de failliete Lehman Brothers.

Balkenende

De lagere overheden die bankieren Landsbanki krijgen voorlopig geen steun van het rijk. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) maandag. "We gaan niet de verantwoordelijkheid van medeoverheden overnemen."

De premier deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie waarop hij bekendmaakte dat de staat voor tweehonderd miljard euro garant staat voor leningen die banken onderling afsluiten.

Op staatssteun hoeven de gedupeerde lagere overheden niet te rekenen. Wel zei Balkenende dat wordt uitgezocht wat er precies aan de hand is. De PvdA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.