AMSTERDAM - Na het debacle rondom het IJslandse Icesave heeft het vertrouwen van Nederlanders in buitenlandse spaarbanken een deuk opgelopen. Sommige banken merken de nervositeit onder hun klanten.

Ook de Consumentenbond krijgt verontruste telefoontjes over spaarbanken uit landen als Turkije en Rusland. De Nederlandse spaarmarkt is ongeveer 250 miljard euro groot. Sinds begin dit jaar lokten spaarbanken met exotisch klinkende namen als Yapi Kredi, Anadolu Bank en Icesave met hoge rentes mensen weg bij de grotere Nederlandse banken.

Spaarders

Amsterdam Trade Bank (ATB), een andere prijsvechter, kreeg rondom de val van Icesave dubbel zoveel telefoontjes binnen van verontruste spaarders. "Klanten zijn onrustig. Dat geldt vooral voor kleinere spaarders die bang zijn dat ze al hun geld kwijtraken", stelt een woordvoerder.

ATB geeft toe dat er "wat kapitaal" is weggevloeid. De bank, die een dochter is van de Russische Alfa bank, is sinds 1994 actief in Nederland. ATB heeft naar eigen zeggen een toevertrouwd vermogen van 2,7 miljard euro.

Ook Credit Europe merkt onrust onder zijn spaarders. "Deze storm gaat niet aan ons voorbij. Ons callcenter krijgt meer telefoontjes dan normaal", aldus Eric Schröder van de bank, die volgens eigen opgave 6,3 miljard euro aan toevertrouwende middelen beheert. "Vorige week hebben we enkele tientallen miljoenen euro's zien wegvloeien", stelt hij.

Kwartaalcijfers

Om de onrust weg te nemen, stuurde ATB e-mailberichten naar zijn klanten. Op de website staat dat spaargeld tot 100.000 euro is gegarandeerd. Verder publiceerde de bank voor het eerst in zijn bestaan kwartaalcijfers.

Volgens ATB hoeven klanten zich geen zorgen te maken. "Wij varen een uiterst behouden koers. We zitten niet in subprime hypotheken of andere risicovolle producten en investeren niet op een ingewikkelde manier", stelt de zegsman.

Dat is ook de boodschap van Credit Europe. "Wij kunnen niet over een kam worden geschoren met Icesave. Dát was een bijkantoor van Landsbanki. Wij zijn een zelfstandige Nederlandse bank, vallen onder supervisie van De Nederlandsche Bank en voldoen aan al hun eisen. We hebben genoeg liquiditeiten", aldus Schröder.

Honkvast

Ondanks de val van Icesave blijven spaarders opmerkelijk honkvast, zo wijst onderzoek van SNS Reaal uit. De studie, die werd uitgevoerd op de dag dat bekend werd dat de IJslandse bank niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, toont aan dat 95 procent van de spaarders bij zijn huidige bank blijft.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.