BERLIJN - De Duitse regering schiet banken te hulp met een reddingsplan ter waarde van 480 miljard euro.

Het voorstel is goedgekeurd door bondskanselier Angela Merkel en zal deze week nog worden besproken in het parlement, zo meldde het Duitse ministerie van Financiën maandag in een verklaring.

Het gaat om een directe kapitaalinjectie van 80 miljard euro en de instelling van een fonds van 400 miljard euro om leningen die banken onderling aan elkaar verstrekken te garanderen.

Reserve

Ook houdt de overheid een reserve van 20 miljard om eventuele verliesgevende investeringen van banken over te nemen.

Het voorstel is uitgewerkt in samenspraak met de Duitse centrale bank, de financiële toezichthouders en vertegenwoordigers uit de financiële wereld.

Stabilisatie

Het doel is "de financiële markt te stabiliseren, de Duitse economie van kapitaal te voorzien en de veiligheid van spaarders en investeerders te waarborgen'', aldus de verklaring.

"De uitzonderlijke situatie op de markt vraagt om uitzonderlijke maatregelen''.

Het plan vloeit voort uit de bijeenkomst van de regeringsleiders van landen van de eurozone afgelopen zondag in Parijs. Daar spraken de leiders af een garantie af te geven op interbancaire leningen.

Frankrijk

De Franse regering heeft twee staatsfondsen in het leven geroepen die de Franse bankensector moeten ondersteunen. Dat meldde de Franse president Nicolas Sarkozy maandag.

Het gaat om een fonds dat 40 miljard euro beschikbaar stelt aan banken die extra geld nodig hebben. Het andere fonds staat garant voor maximaal 320 miljard euro aan leningen van banken onderling.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.