PARIJS - De vijftien landen van de eurozone staan garant voor grensoverschrijdende leningen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Dat hebben ze zondag afgesproken tijdens een top over de financiële crisis.

Premier Jan Peter Balkenende benadrukte na afloop dat dat van groot belang is om het financiële verkeer tussen financiële instellingen weer vlot te trekken. Nu zijn banken bang om elkaar geld te lenen.

"Het geld tussen de banken moet weer gaan stromen, dat maakt de economie sterker en biedt weer financiële mogelijkheden", aldus de premier. "Als er geen kredieten meer worden gegeven, drogen de financiële middelen op en dat kan niet."

Garanties

De regeringen rekenen voor hun garanties aan banken wel een normaal tarief, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De vijftien eurolanden werden het er bovendien over eens dat er onder geen beding belangrijke banken mogen omvallen.

Ze beloofden financiële injecties voor banken die door een te krap eigen vermogen in de problemen dreigen te komen.

Balkenende

Balkenende noemde de afspraken "een goed signaal voor de burger". Of het einde van de crisis al in zicht is, kon hij niet zeggen. "Er komt een keer een einde aan, maar we moeten deze periode met zijn allen door."

Volgens de premier staat Nederland er economisch gezien nog altijd goed voor met een relatief lage inflatie, een lage werkloosheid en een overschot op de begroting.

Geld

Zondagavond werd nog niet duidelijk hoeveel geld de eurolanden in hun kapitaalsector willen steken of willen garanderen. Nederland stelde eerder al 20 miljard euro beschikbaar voor banken die in nood komen, de Britten injecteerden 50 miljard pond in hun bankensector en gaven voor 450 miljard euro garanties.

Duitsland zou maandag volgens Duitse media bankleningen voor in totaal een bedrag tussen de 300 en 400 miljard euro garanderen. Ook Frankrijk en Italië komen maandag met nieuwe bedragen.

Het Nederlands kabinet zal nog spreken over nieuwe garanties, maar er komt "geen blanco cheque", aldus Balkenende in Parijs.