WASHINGTON - "De Amerikanen zien de problemen op de financiële markten nog steeds teveel als een bedrijfsongeluk en niet als een belangrijk economisch probleem dat moet worden opgelost."

Dat stelde minister van Financiën Wouter Bos zaterdagavond na afloop van de vergaderingen van het bestuurscomité van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Houding

De minister toonde zich verbaasd over de afwezige houding van de Amerikanen tijdens de vergaderingen. Zij lieten zich op de belangrijkste momenten van de topconferentie vertegenwoordigen door hoge ambtenaren, minister van Financiën Henry Paulson en centralebankpresident Ben Bernanke hadden de zaal toen al verlaten.

"Ik had de hoop dat in de huidige crisis de wal het schip wel zou keren", ging de minister in op de terughoudendheid van de Verenigde Staten om zich te onderwerpen aan scherper financieel toezicht. "Bij de Britten zien we daar wel iets van, bij de Amerikanen weinig."

Oproep

Volgens Bos is het de vraag of de huidige belangrijke overlegstructuren zoals de G7 nog in staat zijn de problemen van de kredietcrisis op te lossen. "De G7 wordt voor een groot deel gedreven door macht en eigenbelang. Landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zitten niet te wachten op strenger bankentoezicht want dat schaadt hun positie als aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven."

De minister was dan ook zeer tevreden met de oproep van de IMF-leden voor een sterke rol van het fonds in de vormgeving van een nieuwe financiële architectuur. "Als er ooit een kans ligt voor het IMF om de leiding te nemen, dan is het nu."

Lees alles over de kredietcrisis op NUzakelijk