WASHINGTON - De regering van IJsland zal aan alle verplichtingen tegenover Nederlandse spaarders voldoen. Dat kondigde minister van Financiën Wouter Bos zaterdag aan.

Volgens de minister heeft een speciale delegatie hierover een akkoord gesloten met de autoriteiten in IJsland.

"De handtekeningen zijn gezet. De IJslandse regering neemt zijn verantwoordelijkheid", aldus Bos vanuit Washington. De minister is in de Amerikaanse hoofdstad voor financieel topoverleg over de kredietcrisis.

Tegoeden

IJsland betaalt gedupeerde Nederlandse spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug. Tegoeden boven dit bedrag worden tot 100.000 euro vergoed door de Nederlandse overheid.

"We helpen IJsland bij het terugbetalen door ze het benodigde bedrag te lenen", stelde Bos in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Volgens de minister is de deal niet alleen goed voor gedupeerde spaarders, maar voor alle Nederlandse belastingbetalers. Doordat IJsland het eerste deel van de tegoeden vergoedt, kost de IJslandse bankencrisis de Nederlandse overheid minder geld.

Onderhandelingen

De onderhandelingen liepen volgens de minister in een constructieve sfeer. "De IJslandse regering begreep ook wel dat het de outcast van de westerse wereld zou worden als men niet aan zijn verplichtingen zou voldoen."

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.