AMSTERDAM - 's Werelds grootste economische machten staan onder zware druk om drastische maatregelen te treffen om het banksysteem overeind te houden en de paniekverkopen op de financiële markten een halt toe te roepen.

Ministers en centralebankpresidenten van de G7, de zeven rijkste industrielanden, treffen elkaar vanaf vrijdagavond in Washington tegen de achtergrond van een mondiale vertrouwenscrisis op de aandelenmarkten.

De belangrijkste Europese aandelenmarkten stonden vrijdagmiddag ongeveer 7 procent lager, terwijl ze in de vier dagen ervoor al rond 15 procent moesten inleveren. De Nikkei-index in Japan schoot bijna 10 procent omlaag, de grootste daling op een dag sinds de beurskrach in 1987. De beurzen in IJsland, Rusland, Australië, Indonesië, Roemenië en Oekraïne zijn inmiddels stilgelegd wegens vallende aandelenprijzen.

"Het lijkt alsof het financiële systeem zijn capaciteit heeft verloren om te functioneren", stelde de Londense marktstrateeg Mike Lenhoff.

Angstcirkel

"De paniek en angst die we zien is ongekend. Het lijkt erop dat de markt een depressie aan het inprijzen is", stelde een andere marktvorser.

De ministers en centralebankiers staan onder grote druk om zodanig in te grijpen, dat het vertrouwen in het financiële systeem terugkeert. "Het is tijd om alles uit de kast te halen. En dan op zo'n schaal, dat de schokgolf de angstcirkel in één klap doorbreekt", aldus een Britse beursstrateeg. De bijeenkomst van de G7 is volgens het Britse investeringsbedrijf F&C "van monumentale waarde".

Onzekerheid

De ernst van de problemen werd vrijdag nog eens onderstreept in de Verenigde Staten, waar de onzekerheid over de toekomst van de Amerikaanse bank Morgan Stanley is toegenomen. Volgens berichten staat een investering van de Japanse bank Mitsubishi UFJ op losse schroeven. Het afhaken van de Japanners zou de doodsteek kunnen zijn voor Morgan Stanley.

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric liet weten dat de winst in het derde kwartaal met 22 procent is gedaald. Dat is een teken dat de onrust op financiële markten overslaat naar de onderliggende economie. Termijncontracten toonden dat de Dow-Jonesindex vrijdagmiddag 3,3 procent lager zal openen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.