NEW YORK - De onzekerheid over de toekomst van de Amerikaanse bank Morgan Stanley neemt toe. Volgens Amerikaanse mediaberichten staat een investering van de Japanse bank Mitsubishi UFJ in Morgan Stanley op losse schroeven.

Het aandeel Morgan Stanley kelderde donderdag met 26 procent.

Het afhaken van Mitsubishi UFJ zou de doodsklap kunnen zijn voor Morgan Stanley, dat recent is omgevormd van zelfstandige zakenbank tot traditionele bank. De afgelopen weken trokken investeringsfondsen al zo'n derde van hun geld uit de bank terug.

Morgan Stanley heeft veel moeite nieuwe kredieten te krijgen, meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag. Mitsubishi UFJ Financial Group kwam twee weken geleden overeen voor ruim 9 miljard dollar een belang van 21 procent te nemen in Morgan Stanley.

Aandelen

Omdat de aandelen van Amerikaanse bank de afgelopen dagen sterk in waarde zijn gedaald, zou 9 miljard op dit moment goed zijn voor een belang van zo'n 65 procent in Morgan Stanley.

Zowel Mitsubishi UFJ als Morgan Stanley liet eerder deze week weten dat de verkoop volgende week zal worden afgerond. Als de Japanse bank zich aan zijn woord houdt en de overeenkomst onder oorspronkelijke voorwaarden wordt bezegeld, leidt Mitsubishi UFJ op papier direct een flink verlies.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.